Dodavatelé

Novinky

Ovesná cereální instantní kaše Nomina Zobrazit větší

Cereální kaše ovesná Nominal

OVIK01

Nový produkt

Ovesná cereální kaše obsahuje lecitin, důležitý pro léčbu nervů. Je bohatým zdrojem vlákniny.

Více informací

skladem

Upozornění: poslední kus skladem!

Zakoupením tohoto produktu získáte až 3 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 3 věrnostních bodů , které mohou být převedeny na slevový kupón v hodnotě 0,30 Kč.


39,00 Kč s DPH

Více informací

Instantní kaše představují moderní a zdravý způsob výživy. A teď – proč vlastně oves? Oves obsahuje rozpustnou vlákninu, což je druh sacharidů se schopností zadržovat vodu. Ta pak mastí a změkčuje trávící trakt. Pravidelnou konzumací ovsa v jakékoli formě lze dosáhnout velmi dobrých výsledků mimo jiné i při prevenci a léčbě arteriosklerózy a hypertenze.

Oves je nejmladší ze všech obilovin, až v raném středověku objevili jeho přednosti. Římský spisovatel Plinius již v 1. století n.l. zaznamenal, že germánské kmeny se živí ovesnou kaší. Germánští válečníci nazývali ovesnou kaši pokrmem bohů a vařívaly si ji před bojovým tažením. Dodalo jim to množství energie. Staří Římané zase s oblibou máčeli oves ve víně, které pak pili vojáci před bojem, zatímco oves dávali koním (mezi námi: zajímavý způsob jak šetřit nervy koní na bojišti …). Skotové vyráběli z ovsa whisky, pekli z něj chléb a jedli každé ráno porci kaše (porridge) a to vestoje, aby se toto požehnané jídlo rozložilo po celém těle.

Naši předkové používali oves jako léčivo. Nejen zrno, ale i slámu. Hlavně na záněty kůže a ekzémy. A existovalo rčení „Kdo pije čaj z ovsa, dělá vždycky hopsá …“. Není znám přesný důvod přísloví, ale je jedno vysvětlení. Zápar z ovesných vloček („čaj“) se používá, když máte problém se zácpou :-).

Ale ne, určitě ne pro tuto vlastnost platilo dané přísloví. Tradičně totiž vývar z rozvařených zrn ovsa blahodárně působil na nervovou soustavu, hlavně když byl člověk unavený a vyčerpaný.

Oves má kvalitu pod slupkou

Jako každá obilovina, i oves má specifické vlastnosti, které podporují a upevňují naše zdraví:

  • Lecitin, který ovesné vločky obsahují, je důležitý pro výživu nervů
  • Je bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva
  • Vysoký obsah vitamínů skupiny B je důležitý pro nervový systém
  • Je velmi bohatý na fosfor, hořčík a železo; vysoký je i podíl zinku, který má nezastupitelnou roli v našem metabolismu
  • Vysoká energetická a nutriční hodnota vyplývá z vysokého podílu kvalitních bílkovin, které se svým složením velmi přibližují ideálnímu proteinu
  • Obsah tuku v zrnu ovsa je 2-4 násobný oproti ostatním obilovinám. Největší jeho koncentrace je v klíčku. Některé z odrůd mají více než 10% tuku a jeho kvalita je vynikající. Největší podíl tvoří nenasycené mastné kyseliny.
  • Obsahuje složité cukry které se plynule rozkládají v těle podle potřeby organismu, čímž dodávají sílu na delší dobu a nezatěžují slinivku břišní a jiné orgány
  • Betaglukan obsažený v ovesných otrubách pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol
  • Sliz v ovsu mastí a změkčuje vnitřek trávicího traktu, což pomáhá při zánětech sliznice žaludku a střev
  • Díky své obrovské nutriční hodnotě a lehké stravitelnosti představuje oves v lidské stravě jednu z hlavních potravin.

Oves a přínos pro naše zdraví

Zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob

Lidoví léčitelé dodnes doporučují oves nejen jako jídlo, ale i jako lék. Pomáhá při nemocech nervové soustavy a trávicích potížích, zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Zevně pomáhá při léčbě kožních ekzémů.

Pomoc při trávení

Oves poskytuje účinnou pomoc při trávení. Glukany (látky které obsahuje oves) působí jako ochranná vrstva na sliznici žaludku a střev. Ovesná polévka váže na sebe agresivní žaludeční kyseliny, které způsobují pálení žáhy a zklidňuje celý trávicí trakt. Kdo konzumuje častěji tuto obilovinu, má chráněné střevo před infekcemi.

Stabilizuje krevní cukr

Mezi další klady ovsa patří, že stabilizuje krevní cukr. Oves je bohatý na uhlohydráty, které se pomalu vstřebávají a tak dochází k postupnému uvolňování energie. Cukr v krvi stoupá pomalu a plošně, jeho hladina tak zůstává vyrovnaná. V malém množství obsahuje oves i fruktózu, která na proniknutí do buněk (na rozdíl od glukózy) nepotřebuje inzulin a má tak schopnost plnohodnotně nahrazovat glukózu v metabolických procesech. Proto se oves doporučuje zejména diabetikům.

Snižuje cholesterol

Pravidelná konzumace ovsa snižuje cholesterol. Doporučuje se denně jíst 40 – 50 g ovesných otrub, nebo 80 – 100g ovesných vloček. Tak lze dosáhnout citelný pokles hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. Výluh z ovesných zrn podporuje činnost ledvin, odstraňuje nespavost, je dobrým prostředkem i proti tzv. rovnosti obezitě. Zajímavostí je, že tento výluh dobře působí proti průjmu. (Ale zápar z vloček působí přesně opačně, takže tady pozor! :-)

TIP: Vláknina je nezbytná součást detoxikace

Na krásné vlasy i nehty

V ovsu je vše, co potřebují vlasy, kůže a nehty.

Použité suroviny60% oves, 40% kukuřičná krupice

Hmotnost0.3 kg
Rozměry20 x 15 x 5 cm
Výživové hodnoty

Energie 1560kJ/369kcal, Bílkoviny 12,5g, Sacharidy 67,5g, z toho cukry 1g, Tuky 4g, NMK 0,8g, Vláknina 6,4g, Sodík Max. 0,007g

Příslušenství

18 dalších produktů ve stejné kategorii:

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také: