Dodavatelé

Novinky

Pohanka Zobrazit větší

Pohanka loupaná světlá 500 g Naturalpack

3010617B259

Nový produkt

Pohanka snižuje cholesterol, působí preventivně proti ateroskleróze, je bohatým zdrojem vlákniny.

Více informací

skladem

Zakoupením tohoto produktu získáte až 2 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 2 věrnostních bodů , které mohou být převedeny na slevový kupón v hodnotě 0,20 Kč.


23,00 Kč s DPH

Parametry

hmotnost0.5

Více informací

 Pohanka setá je stará kulturní plodina, pocházející z oblasti střední Asie. Význam pohanky byl v minulé době nedoceněný ale v posledních letech je velmi doporučována pro její pozitivní účinky. Například v Německu nebo v Rusku je řazena mezi léčivé rostliny.

Z minerálních látek se v pohance nachází mangan, zinek, selen a měď, z vitamínů B1 a B2, niacin, vitamin E a C. Obsah škrobu v pohance se pohybuje 55 – 70 % v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem. Obsahuje  nenasycené mastné kyseliny – kyselinu linolovou (37 – 48 %), a kyselinu linoleovou (1,9 – 2,8 %), které se podílejí na snižování hladiny krevního cholesterolu a v prevenci aterosklerózy. Pohanka obsahuje aminokyselinu lysin, která je účinná v prevenci aktivizace herpetických virů (původci oparů) a její obsah je při porovnání s ostatními obilovinami 3 – 4 x násobně vyšší. Je cenným zdrojem bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Pohanka a její produkty obsahují 3,4 – 5,2 % celkové vlákniny, přičemž 20 – 30 % je rozpustné.

Průměrná výživová hodnota na 100g

Energie                        347kcal        17 %
Tuky                               3,4 g          5 %
z toho nasycené MK          0,7 g         4 % 
Sacharidy                      64 g           24 %
z toho cukry                    0 g             0 %
Bílkoviny                       13 g           27 %
Sůl                                 0,01 g        0,1 %

Parametry produktu

Minimální trvanlivost12 měsíců
Země původuUkrajina
Hmotnost500 g

 Jde o dietní obilovinu velmi prospěšnou našemu organismu a pro svůj vysoký obsah lehce stravitelných plnohodnotných bílkovin, zvláště aminokyselin, nám poskytuje výživnou stravu. Příznivé účinky pohanky: • zmírňuje problémy křečových žil • snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice • příznivě ovlivňuje funkci trávicího systému • odstraňuje popraskané žilky v oku • uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy • regeneruje jaterní buňky • napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi • snižuje vstřebávání cholesterolu z potravy • je významným zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek • na detoxikaci a při těhotenství • omezuje vznik oparů a urychluje jejich hojení.

RECEPT: POHANKOVÉ RIZOTO 50 dkg pohanky, plátek celeru, 1 menší cibule, 1 větší mrkev, 1 menší petržel , plátek slaniny majoránka, sůl

Postup: Pohanku dobře propláchneme studenou vodou, ponoříme do vroucí osolené vody a asi 8 minut vaříme. Scedíme a necháme okapat. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Podusíme na cibulce, okořeníme a smícháme s pohankou. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestujeme a přimícháme k rizotu.

Léčivé účinky pohanky

– pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách, hemeroidech
– rutin v pohance pomáhá při všech cévních onemocněních, zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu
– Posiluje vazivové tkáně a ulevuje při hemeroidech
– podporuje prokrvování
– posiluje nedostatečné libido a potenci
– preventivně působí proti revmatickým chorobám a artritidě
– posiluje imunitní systém
– působí na regulaci krevního oběhu

Použití pohanky

Pohanka se používá loupaná, lehce osmažená a uvařená jako příloha. Dělají se z ní slané i sladké kaše mele se na mouku, připravují se z ní těstoviny. 

 Zpět na úvodní stránku www.potraviny-zdravi.cz

Příslušenství

30 dalších produktů ve stejné kategorii:

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také: