Dodavatelé

Novinky

Jáhly 500 g Naturalpack Zobrazit větší

Jáhly 500 g Naturalpack

2190517B249

Nový produkt

Jáhly jsou lehce stravitelné, velmi jednoduché na přípravu.

Více informací

skladem

Zakoupením tohoto produktu získáte až 2 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 2 věrnostních bodů , které mohou být převedeny na slevový kupón v hodnotě 0,20 Kč.


20,00 Kč s DPH

Více informací

 Jáhly jsou šetrně oloupaná a vyleštěná zrnka prosa. Byla oblíbenou potravinou již našich předků, starých Slovanů.  Podávají se jako příloha, zavářka, vhodné do kaší, salátů i dezertů.

 Malé žluté kuličky si kvůli velké podobě mnozí zaměňují s kuskusem. Jde však o vzácnou oblininu, která je jako jediná z obilovin zásaditá a proto nepřekyseluje organismus.Navíc slouží i jako zdroj mnoha vitamínů a minerálů. Že nevíte jak jáhly jíst? Příprava je jednoduchá.

 

 

Jáhly jsou bezlepkové

Jáhly jsou nejen bezlepkové, ale i lehce stravitelné, syté a velmi výživné. Obsahují hodně železa, křemíku, i vitamíny skupiny B. Mají vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Výživovou hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám. Tyto malé žluté, nasládlé kuličky pocházejí z Číny, kde mají jáhly i svůj domov. Doposud je Čína jedním z největších světových vývozců.

Pro koho jsou jáhly vhodné?

  • pro lidi trpící anémií
  • pro lidi s problematickými kostmi
  • při překyselení organismu
  • při žaludečních potížích
  • při problémech se slinivkou a slezinou
  • prospívají ledvinám, protože jejich pročišťuje
  • posilují vlasy, nehty a zuby
  • vzpruží organismus, odeženou únavu a depresi
  • celkově detoxikují tělo
  • zlepšují obranyschopnost organismu

 Základní příprava: Před přípravou jáhly několikrát spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořké chuti.  Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje bez míchání 15 min. Přidávají se hlavně do zeleninových, luštěninových, moučných, masových a rybích pokrmů. Chutnají také v polévce, palačinkách i v karbanátcích. Přílohou může být jáhlová kaše na slaný způsob nebo s rozinkami. Naše prababičky připravovaly jáhlové knedlíky, škubánky, pomazánky, nákypy a sladký jáhelník. Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Jáhly neobsahují lepek a jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Východní medicína je využívá při léčbě sleziny a slinivky břišní a proto jsou vynikající potravinou pro diabetiky.

 TIP na zdravé vánoční cukroví z jáhel: Jáhlové kuličky: 300 g dobře uvařených jáhlí 80 g medu nebo ječného sladu 100 g mletých sójových vloček (100 g pšeničných klíčků nebo 100g instantní jáhlové kaše nebo 100 g strouhaných lískových oříšků či mandlí) Uvařené jáhly nesmí být příliš kašovité konzistence. Jáhly rozetřeme metlou elektrického ručního šlehače do jemna, přidáme med a podle potřeby zahustíme buďto sójovými vločkami nebo pšeničnými klíčky či oříšky. Těsto necháme v ledničce asi 1 hodinu odpočívat. Potom tvarujeme lžičkou kuličky či kopečky, které případně obalujeme v kakau, carobu či kokosové strouhance.

Průměrná výživová hodnota na 100g

Energie                            78  kcal       19 %
Tuky                                 4,2 g            6 %
z toho nasycené MK            0,7 g           4 %
Sacharidy                        73 g             28 %
z toho cukry                      0 g               0 %
Bílkoviny                         11 g             22 %
Sůl                                   0,01 g          0,2 % 
Minimální trvanlivost12 měsíců
Země původuPolsko / Ukrajina
Hmotnost500 g 

Zpět na úvodní stránku https://www.potraviny-zdravi.cz/

Příslušenství

30 dalších produktů ve stejné kategorii:

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také: